Bizsergető érzések :)

Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - ASMR Hungary

Oldalak: [1] 2 3 4
1
Tapping, érintés / Minden ami ECSET
« Dátum: augusztus 05, 2019, 22:50:02 »
Jöhet minden olyan videó ahol kis ecset, nagy ecset van :) Vagy bármilyen ecset. kefe, söprű stb.  :D

2
Szerepjátékok / Orvosi szerepjátékok
« Dátum: augusztus 05, 2019, 22:48:41 »
Minden olyan videó ami eljátszott orvosi vizsgálat.  :)


3
Frissítések / Fórum struktúra átrendezés
« Dátum: augusztus 05, 2019, 22:45:05 »
Sziasztok! Jelenleg a fórum úgy van elrendezve, hogy a főtéma alatt találhatók altémák és a topic címe a videó címe is.
Viszont a jövőben ez úgy lesz megoldva, hogy egy topic lesz minden különálló videóhoz.
Tehát például az orvosi szerepjátékoknak külön topikja lesz.
Így sokkal átláthatóbb lesz a fórum, és nem kell külön keresni mindent.

Ezt az ötletet MOLLIE WHISPERS adta nekem. Mivel ő külön linkelt be videót egy téma alá.

Köszönet neki az ötletért :)

4
Általános témák / Re:ASMR Salon Magyarországon??!
« Dátum: augusztus 05, 2019, 22:36:50 »
Szia! Ez igen érdekes elgondolás  :D Bár ha belegondolsz má így is vannak ASMR szalonok, csak nem kimondottan ez a nevük. Pl, fodrász, manikűr, pedikűr  :D Én a fodrászatnál mindig el tudok lazulni és tiszta ASMR élményem lesz. És a nem direkt asmr mindig jobb mint ha valaki direkt csinálná. De hogy történne a dolog? Egy ember egy emberrel foglalkozna? Szerepjátékok lennének? Amúgy nem rossz elképzelés de egy komoly vállalkozáshoz még kevés  :-*

5
Külföldi Előadók / Re:gracie K
« Dátum: augusztus 01, 2019, 21:43:00 »
Nagyon jók a videói!  :D

6
Frissítések / Köszönjük a támogatást Young Mama ASMR-nek.
« Dátum: augusztus 01, 2019, 20:21:15 »
Akik követik Young Mama ASMR-t észrevehették, hogy említésre került a weboldalunk a videójában.  A videó is nagyon jó amit feltöltött  , szokás szerint minőségi tartalom :)Ezúton is szeretném megköszönni a támogatását, ezért a rangok közül támogatói rangot adunk neki.

Ezt a rangot csak közösségi munkával lehet elérni, vagy támogatással. Ikonja a következő.

Támogatói rang
*******

A weboldal ingyenes és az is marad, ezért minden segítségnek örülünk. Mint észrevehettétek nincsenek reklámok, feliratkozások, Hirdetések, fizetett tartalmak hanem csak a közösség.

Szép napot!  :)

7
Magyar Előadók / Mollie Whispers
« Dátum: augusztus 01, 2019, 18:15:56 »
Név : Mollie Whispers
YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCbeJdaawuq3YTAKivvMZHSg


Mollie Whispers fórum tagunk is.

ASMR.HU fórum link : https://asmr.hu/index.php?action=profile;u=30

8
Frissítések / Re:Elindult az oldal! :)
« Dátum: augusztus 01, 2019, 18:11:00 »
Szia köszönjük a visszajelzést! Igyekszünk egy olyan közösséget létrehozni, ahol tényleg mindenki megtalál mindent az asmr-ről.  Sajnos a redditten nehezebben átláthatók a dolgok. Egyáltalán nem értelmetlen az a közösség sem, van akinek ez az oldal tetszik, van akinek a reddit jön be jobban.  :D Természetesen mivel ASMR videókat készítesz, így helyed van az előadók között! A mai nap hozzáadlak a magyar előadókhoz. Üdvözlettel ASMR.HU

János  :D

9
Magyar Előadók / Re:BarbarASMR
« Dátum: augusztus 01, 2019, 18:02:22 »
Nagyon szuper! Köszönjük! :)  :)

10
Játékok / Re:Szólánc
« Dátum: augusztus 01, 2019, 18:01:12 »
Méret

11
Frissítések / SPAM Robot támadás
« Dátum: augusztus 01, 2019, 17:40:00 »
Sziasztok kedves ASMR fanok! Sajnos ahogy elindult az oldal egyből elkezdtek megjelenni a spam robotok. Jelenleg szigorítottuk a regisztrációt, reméljük nem okoz gondot majd így a regisztráció.

Két kérdésre kell válaszolni az egyik mi Magyarország fővárosa? Budapest  ;) A másik pedig mi az asmr visszafelé? rmsa  :)

Jelenleg dolgoztunk a spam kommentek eltávolításán kérjük szíves türelmeteket!

12
Magyar nyelvű cikkek / Asmrmagyar.hu Cikk - Mi ez az ASMR?
« Dátum: július 23, 2019, 01:42:29 »
Van aki érzi és talán olyan is létezik aki soha nem tapasztalja meg az ASMR érzést. Azok közül is akik érzik lehet, hogy nem is tudják, hogy ők bizony ASMR fogékonyak, csak éreznek egy különös jelenséget, amit mások agyi orgazmusnak is hívnak. Nem szeretem ezt a fajta meghatározást, mert a gyanútlan olvasó ebből azonnal valami pornóra, netán valami bizarr Internetes “disznóságra” gondol, holott csak relaxációs videót, valami nyugalmat keres. Igen az ASMR valami ilyesmi. De ha jobban meg akarjuk ismerni ezt a jelenséget, akkor ne érjük be ennyivel.
 

Átélése


A bizsergető érzés útja a tarkótól lefelé halad (piros területek)
Az ASMR mozaikszó az angol Autonomous Sensory Meridian Response szavak kezdőbetűből áll, ami magyarul annyit jelent, hogy önkéntelen idegi-érzéki válasz, bár konkrét magyar tudományos és klinikai megfelelője nincs, ezért mindenki csak ASMR-ként utal rá a magyar nyelvterületen és a videókban is. (fonetikusan nagyjából: éj-esz-em-ár).

Az ASMR érzés egy olyan tapasztalás amely a bőrön bizsergő érzést vált ki. Ez a fejbőrtől indul ki és lefelé halad a nyak mentén ahonnan aztán szétválik a felső gerinc hátsó része, valamint a vállak felé. Amolyan lúdbőr, vagy hidegrázáshoz hasonlító érzés a szó jó értelmében.

Az ASMR hatást az alacsony szintű euforikus érzés miatt kedvelik. Az Internetnek, ezen belül a Youtube-nak és egyéb videós tartalom megosztó oldalaknak köszönhetően napjainkban tömegével el lehet már érni, köszönhetően az ASMR videót készítő előadóknak.  Egyébként ezt az alacsony szintű euforikus érzést a pozitív érzelmek és a bőrön jelentkező bizsergő érzés kellemes kombinációja. Leggyakrabban hallás útján (stereo – binaurális) inger, illetve vizuális ingerek váltják ki.

 

2010-ben indult útjára az ASMR, mint jelenséget leíró elnevezés


Jennifer Allen 2010-ben a Facebookon csinált egy olyan csoportot amely a fentebb leírt érzést és érzékelést hivatott tanulmányozni, ennek a csoportnak azt a nevet adta, hogy… na mit? Hát azt, hogy ASMR. Gyakorlatilag az érzéshez kapcsolt mozaikszó ekkor született meg. A jelenség tudományos nevének megvitatására különböző fórumok alakultak, és egészségügyi ötletelők ültek össze, ahol olyan neveket javasoltak, mint “hallás által indukált orgazmus” vagy a “figyelem által kiváltott eufória” az “agymasszázs”, a “fejzúgás” és előkerült az “agyi orgazmus” is.

Jennifer Allen elgondolása a jelenség nevének leírásában a következő volt:

Autonomous : Autonóm – azaz spontán, önszabályozó, kontrollal vagy anélkül
Sensory : Érzékekhez vagy érzelmekhez kapcsolódó (Idegi)
Meridian :- Csúcsot, csúcspontot vagy legmagasabb fejlettségi pontot jelent
Response : Egy külső vagy belső hatás által kiváltott tapasztalásra válaszul
2016-ban Jennifer elmondta, hogy ezeket a szavakat szándékosan választotta ki, hogy objektívabb és orvosilag is a pontos felé haladó leírást adjon. A Meridian szót az orgazmus helyett választotta, hogy ezzel írja le azt az egyfajta csúcspontot, amit az ASMR jelenségnél lehet tapasztalni.

 

Az utóbbi években vált csak népszerűvé az ASMR-nek nevezett szenzoros jelenség. Azok, akik képesek átélni az ASMR-t, különleges élményként írják le. Ebből azonnal ki is derül, hogy nem mindenki „képes” erre. Kutatók is felfigyeltek a jelenségre, mi több, feltételezik, hogy

átmeneti javulás idézhető elő általa a depresszió, stressz és krónikus fájdalom tüneteiben,

akár olyan esetekben is, amikor más utak nem járhatók. Mások kizárólag relaxációs módszerként alkalmazzák. Annak ellenére, hogy egyelőre nem igen kutatták a jelenséget, úgy tűnik, valamilyen terápiás haszna is lehet ennek.

A jelenség olyannyira népszerűvé vált, hogy egyrészt a média is felkapta, másrészt a közösségi oldalakon is alakultak olyan csoportok, melyek összefogják azokat a személyeket, akik tapasztalták már az ASMR tarkóból kiinduló és testben szétterjedő bizsergető érzését. Ezen felül videók tömkelegét vágták már össze, osztották és nézték meg élvezeti, valamint relaxációs célzattal.

 

Az ASMR az pornó vagy sem?

2010-előtt a jelenségre gyakran használták valamilyen összetételben az “orgazmus”-ra való utalást (“pl. agyi orgazmus), de ezt a többség nem akarta ilyen formán használni, mivel úgy vélték, hogy az ASMR pihentető és euforikus, melynek természete a szexuális izgalomtól mentes. 2015-ben aztán az ASMR közösség azon része amely pornó és szexuális tartalomként tekint az érzésre, mintegy meg is különböztetve magukat kitalálták az ASMRotica kategóriát, mintegy megkülönböztetve a relaxáló, euforikus jelenségeket a videókban is. Ezeket a tartalmakat értelemszerűen direkt mód úgy készítik, hogy azok szexuális értelemben is bizsergetőek legyenek.

 

Milyen videók váltják ki az ASMR-t?

Úgy tűnik, hogy a nézők különböző videókat tartanak élvezetesnek és megnyugtatónak. Csoportokra oszthatjuk az élvezetet okozó videókat. Egy kutatásban (Barratt és Davis, 2015) azt találták, hogy

az emberek megnyugtatónak tartják, ha lassú mozgást látnak, mint például a hajfésülés, ha egy személy közelről figyeli őket vagy suttogva beszél.

Továbbá találhatunk olyan ASMR videókat, melyekben kopogtatnak, kocogtatnak bizonyos tárgyakon az előadók, csomagolást nyitnak ki vagy rajzolnak, sminkelnek, körmöt festenek, könyvet lapozgatnak. Egy másik csoport a személyes figyelemre esküsznek. Ilyen a szerepjátékos videók, ahol orvost játszik a videón az előadó, vagy egy professzort egy oktatási intézményben, de a már említett kozmetikust, vagy szakképzett és türelmes bolti eladót, órásmestert is eljátszanak, hiszen sokan az ilyen videókra élik át az ASMR érzést.

 

ASMR vagy inkább a zenétől való borzongás?

Kutatások alapján néhány tényező mentén elkülöníthetjük az ASMR által kiváltott bizsergést a zene hatására kialakuló borzongástól. A két jelenségben közös, hogy mindkettő a jelentudatosság állapotában történik, teljes bevonódással jár, tartalmaz affektív komponenst és nagy egyéni különbséget mutatnak a személyek abban, hogy milyen inger váltja ki belőlük az élményt. Ugyanakkor a zene és videó által előidézett élmények eltérnek abban, hogy míg a zene pillanatok alatt hat, addig az ASMR által okozott bizsergésig akár percek is eltelnek. A legfőbb különbség pedig, hogy az ASMR nyugtatóan hat a személyre, míg a zene főleg izgalmi állapotot okoz.

 

És mit mond a tudomány?

Az interneten tapasztalható aktivitás alapján sokan átélik az ASMR-t, de egészen a legutóbbi időkig az ilyen emberek nem találták meg egymást. Sokak szerint nem tudták, hogy nincsenek egyedül ezzel az élménnyel, így nem is beszéltek róla. Ez az oka, hogy korábban nem hallottunk az ASMR-ről, de ez – szerintük – nem jelenti azt, hogy nem is létezett.

Az mindenesetre tény, hogy komoly tudományos irodalma egyelőre nem nagyon van. Egy tanulmány, ami 2015-ben jelent meg, úttörőnek számít ezen a téren. A Swansea University kutatói 475 embert kérdeztek meg, és a válaszaik alapján próbálták leírni az ASMR-jelenséget. Az eredmények alapján a kutatásban részt vevők 75 százalékánál a suttogás volt a kiváltó ok. A személyre szóló figyelem, törődés 69 százaléknál, a lassú mozdulatok figyelése 53 százaléknál eredményezett ASMR-tüneteket. Az egyhangúan ismétlődő mozdulatok megfigyelése 36 százaléknál működött. Egészen kevesen, de voltak olyanok is, akik a repülőgépek hangjára (3 százalék) vagy a porszívó hangjára (2 százalék) produkálták az ASMR-t.

 

Személyiséggel való összefüggés

Egy tanulmány szerint az ASMR-t átélők eltérnek személyiségvonásaikban azoktól, akik nem. A személyiség öt vonáson alapuló elméletét tekintve (Big Five), az ASMR pozitívan kapcsolódik a nyitottság vonáshoz, a neuroticitáshoz és negatívan a lelkiismeretesség dimenzióhoz. Ezen felül a depresszióval is kimutattak kapcsolatokat. Egy vizsgálatban az ASMR csoportot hasonlították össze kontrollcsoporttal. Azt találták, hogy az ASMR csoportban szignifikánsan nagyobb volt azok aránya, akik közepes vagy súlyos depresszióban szenvedtek. Mindebből valószínűsíthető, hogy az ASMR videók valóban hatékonyak lehetnek a depressziós tünetek átmeneti enyhítésében.

Noha az ASMR jelenség kutatása még gyerekcipőben jár, egyre inkább felkelti a szakemberek figyelmét, akik terápiás potenciált is sejtenek benne. A videók különös hatást gyakorolnak az idegrendszerre, egyúttal relaxált állapotot idéznek elő. Azonban nagy a variancia a tekintetben, hogy kiből milyen videóval lehet kiváltani a bizsergést. Mindezek alapján széles még a megválaszolatlan kérdések tárháza az ASMR-rel kapcsolatban, de mindenképpen egy izgalmas és inspiráló területről beszélhetünk.

Forrás: https://asmrmagyar.hu/mi-ez-az-asmr/

13
Magyar nyelvű cikkek / Rejtélyek szigete ASMR cikk
« Dátum: július 23, 2019, 01:38:48 »
Nem tudományos cikk.

Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) egy olyan neurológiai jelenség, melynek a kutatása még kezdetleges stádiumban van. Ebből kifolyólag feltételezéseink sem lehetnek arról, hogy hány embert érint.

Az ASMR-t a külföldi beszámolók általában a koponya hátsó részén egyfajta zsibbadó, bizsergő, simogató érzésként írják le. Ez a test többi részére (vállak, hát, gerinc, sőt akár a test egészére) is kiterjedhet.

Sokan egyfajta ‘agyi kielégülés’-hez hasonlítják az élményt, de ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy alapesetben nincsenek ilyen jellegű vonzatai az ASMR-nek. Az érzés általában a tarkó illetve a koponya hátsó részéről indul. Különlegessége, hogy tényleges fizikai behatás nélkül is bekövetkezhet: pusztán bizonyos hangok vagy látványok eredményeképp.

Suttogás, vagy bizonyos hangok olyan érzést keltenek, mint amikor egy jó alapos relaxációs masszázst kapunk. Csak ezt az ingeráradatot az agyunkkal érzékeljük, és ez az egész testünkből kellemes bizsergést vált ki, mint amikor a fodrász masszírozza be a sampont hajunkba.

Elsőre nagyon furcsának hathat. A legtöbb videó szinte interaktívnak mondható. Az ASMR mesterek vagy hangközvetítők egészen közelről veszik fel magukat, mintha csak velünk szemben ülnének és minket masszíroznának.

Jelenleg még kevés az ismeretünk az ASMR-ről
Az ASMR viszonylag túlhallgatott téma. A hallgatás nem szándékos eltussolásból fakad, csupán a terület kutathatatlansága okán a tudósok is csak értetlenül tárják szét kezeiket, és várnak arra a technológiai fejlődésre, amely lehetővé teszi a pontos tanulmányozást. Az ASMR-érzetet az emberek csekély része éli át, sokszor anélkül, hogy tudatában lennének, mi történik velük.

Nagyon kellemes érzés, az biztos. Ráadásul elképesztő módon relaxál, olyannyira, hogy egyre inkább alkalmazzák az ASMR-jelenséget a komolyabb alvászavarok, inszomnia gyógyítására.

Forrás: 

https://rejtelyekszigete.com/asmr-titkos-erzes/

14
Külföldi Előadók / Csontkovács hölgy
« Dátum: július 20, 2019, 02:54:39 »
Relaxációhoz ajánlom :)
Név: Mondragon Chiropractic

https://www.youtube.com/channel/UCw2rs0uJqzN0ZzfmfkQ03pQ

15
Nem tudatos ASMR [ ENG ] / Chiropractic Masszázs
« Dátum: július 20, 2019, 02:45:28 »

Oldalak: [1] 2 3 4